erfgoedobject

Neoclassicistische burgerhuizen

bouwkundig element
ID
209227
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209227

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze drie neoclassicistische woningen vallen op door hun rijke decoratie bestaande uit een centraal balkon met ijzeren leuning en frontonbekroning van het deurvenster en reliëfs met plantenslingers en rolwerkcartouches onder de kroonlijst.

De twee woningen op nummers 51-53 werden in 1903 getekend door Fl. Verbraeken in opdracht van Josephine Van Maroey. Nummer 53 draagt de letter M, de eerste letter van de familienaam van de opdrachtgever in een cartouche. De enkelhuizen tellen drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken, maar hebben een verschillende gevelbreedte. Verder klassieke gevelindeling met kordons en doorlopende onderdorpels, kroonlijst, hardstenen plint, rechthoekige muuropeningen. Daarmee zijn deze woningen typevoorbeelden van de woningen die op het Zuid werden gebouwd.

Links van deze woningen, op nummer 49, een gelijkaardige woning, maar soberder en zonder reliëfs. De woning werd in hetzelfde jaar getekend door Leopold Moerenhoudt voor mevrouw Van den Kerkhof.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1903 # 273 (51-53), 1903 # 1601 (49).

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistische burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209227 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.