Kinderkribbe en bewaarschool Sint-Helena

Beschrijving

De kinderkribbe en bewaarschool Sint-Helena is een eclectisch gebouw dat opgericht werd rond 1908 op initiatief van Mathilde Segers (Lange Leemstraat 37) naar ontwerp van Ernest Pelgrims. In 1910 werd de school geopend en werd een kapel ingezegend. De zusters Maricollen uit de Begijnenstraat verzorgden de opvang en het onderwijs. Anno 2010 is het een katholieke kleuterschool de Harlekijn.

Rood bakstenen hoofdgebouw met klassen van acht traveeën en drie bouwlagen onder platte bedaking. Lijstgevel afgelijnd door houten kroonlijst en hardstenen plint. Horizontale ritmering door kordon boven de eerste bouwlaag en door speklagen; verticale indeling door pilasters tussen elke travee. In de vierde travee zit op de bovenverdieping een beeldnis met de Heilige Helena, samen met de twee flankerende traveeën geaccentueerd door een gebogen fronton en twee hardstenen topstukken. Oorspronkelijk stond in het fronton het opschrift CRECHE ECOLE GARDIENNE ST HELENE. Segmentbogige vensteropeningen op de verdiepingen, op het gelijkvloers rondboogvensters en een rondboogpoort in de zevende travee. Neorenaissance-ornamentiek zoals overhoekse lisenen en hardstenen ronde medaillons.

Achtergevel in rode baksteen, geritmeerd door kordons en speklagen, doorlopende balkons met ijzeren leuningen op de tweede bouwlaag. Segmentbogige muuropeningen; uitgewerkte schoorsteen in de tussen vierde en vijfde travee.

Achterliggende vierkante speelplaats omringd door gebouwen met dezelfde opbouw en afwerking als de achtergevel van het hoofdgebouw. Rechts een gebouw van acht traveeën en twee bouwlagen waarin de refter, keuken en wasplaats op het gelijkvloers en een kamer, kapel en sacristie op de verdieping. Links een laag gebouw met recreatiezaal; achteraan een overdekte galerij met toiletten.

• DE MULDER R. e.a. 1999: 100 jaar St.-Walburgis, 57-58.