Twee pakhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee pakhuizen

Beschrijving

Typisch voor de straten in de omgeving van de Scheldekaaien en de Zuiderdokken, is de aanwezigheid van eind-19de- of begin-20ste–eeuwse pak- of werkhuizen met bakstenen topgevels. Deze twee pakhuizen werden gebouwd rond 1903 door de Borgerhoutse aannemer en schepen van openbare werken Jules Van Beylen. Tegenover deze pakhuizen, op nummers 4-6, realiseerde Van Beylen twee net dezelfde pakhuizen voor rekening van A. Van Boxelaer; deze werden echter verbouwd.

De twee identieke pakhuizen zijn functioneel vormgegeven baksteenbouwen onder een zadeldak met de nok haaks op de straat. De puntgevels hebben een rood bakstenen parement (nummer 1 is wit geschilderd), met op de begane grond een centrale segmentbogige poortopening geflankeerd door twee segmentbogige vensteropeningen met hardstenen onderdorpel. In de geveltop zit een ronde oculus.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1903 # 1218 (1-3), 1903 # 1525 (4-6).