• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Halfvrijstaand onderkelderd burgerhuis met neotraditionele reminiscenties, kadastraal geregistreerd in 1897, enkele jaren na de aanleg van de buurtspoorweg die parallel liep met de Arthur Dezangrélaan (1893). Oorspronkelijk volledig vrijstaand, maar nu opgenomen in de lintbebouwing, onder meer door de latere aanbouw links (geregistreerd in 1899, maar meermalen aangepast). Nog voorzien van een omhaagd voortuintje.

Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Centraal getrapt dakvenster voorzien van een uitgewerkte ijzeren bekroning. Witgeschilderde lijstgevel op gecementeerde plint.

Rechthoekige vensters voorzien van ingewerkte rolluiken. T-vormig schrijnwerk, vernieuwd op de eerste verdieping. Ontlastingsboogjes, arduinen lekdrempel en latei. De toegang bevond zich oorspronkelijk in de centrale travee, zodat het huis een dubbelhuisopstand had. Nu omgevormd tot venster. Aflijnend klassiek hoofdgestel met casementen, steigergaten met leeuwenkopvulling en houten kroonlijst.

Links een later aangebouwde eenlaagse bijbouw met rondboogpoort in zandstenen omlijsting. Rechts ervan beglaasd gevelniskapelletje met Mariabeeldje. Achterin gelegen kapel met klokkentorentje.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Kraainem, Sectie A, 1897/6.

Bron: THOMAS H. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Kraainem, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB11, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Thomas, Hans