Eclectisch burgerhuis met magazijn

Beschrijving

In 1904 dient meester-metselaar en aannemer Alphonse Coveliers een bouwaanvraag in voor de bouw van dit eclectische huis met magazijn. Het is een groot pand met een expressieve, eclectische façade, dat hij wellicht bouwt als eigen woning met bijhorend magazijn voor zijn bouwmaterialen.

Het voorhuis aan de straat is een baksteenbouw van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak. De lijstgevel heeft een wit bakstenen parement met gebruik van natuursteen voor de onderbouw, speklagen, kordonlijsten en balkon. De drie rechter traveeën zijn geaccentueerd als burgerwoning, met een souterrain, een bel-etage geaccentueerd door een drielicht met tussenzuilen, een balkon met ijzeren leuningen op de tweede bouwlaag en een deurvenster met entablement. De voordeur is een houten dubbele deur met bovenlicht in natuurstenen kozijn. De twee linker traveeën bevatten de doorgang naar het achterliggende magazijn en een aparte voordeur waarmee de bovenliggende appartementen kunnen betreden worden. De poortopening is aangepast.

Het achterliggende magazijn is een baksteenbouw van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Verzorgde lijstgevel, met pilasters en versierde borstweringen. Segmentbogige muuropeningen; in de linkertravee een poortdoorgang en laaddeur onder rechte latei. Laaddeur in de linkertravee onder uitspringende dakkapel, oorspronkelijk met katrolsysteem. Kelder op troggewelven.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1903 # 1293.