Modelwoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modelwoningen

Beschrijving

Deze twee woningen werden samen met het in 1912 reeds gesloopte huis op nummer 69 ontworpen door architect Antoine Feyt in opdracht van de Société Anonyme du Sud d'Anvers.

In 1878 nam de maatschappij het initiatief om voor eigen rekening 51 burgerwoningen te laten bouwen in de straten gelegen rond de Marnixplaats. Dit om de verkoop van de nog grotendeels lege percelen te promoten en tevens om woningen te bouwen in de stijl die de maatschappij voorop stelde voor het Zuid. Hiervoor werkte de maatschappij samen met een reeks aannemers en architecten, die in ruil voor de opdracht moesten investeren in de aankoop van de gronden. Feyt diende in 1879 een bouwaanvraag in voor twee sets van drie woningen, aan beide zijden van de Scheldestraat.

De drie woningen aan de oneven zijde van de Scheldestraat, waarvan 67 oorspronkelijk de hoogste, centrale woning geflankeerd tussen twee identieke burgerhuizen, kregen een eenvoudige neorenaissance vormgeving mee. Het zijn net als de andere modelwoningen van de Société, enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen op souterrain, gevat onder zadeldaken en voorzien van een lijstgevel met hardstenen plint en kroonlijst op klossen en modillons. De drie woningen kregen een rood bakstenen parement met natuurstenen en gestucte accenten voor speklagen, brede omlijstingen van de muuropeningen, kordons, entablement. Het centrale balkon heeft bij nummer 67 een klassieke balustrade, bij nummer 65 een ijzeren leuning. Het schrijnwerk van ramen en deuren is niet gaaf bewaard; nummer 65 is onterecht witgeschilderd.

Tegenover dit ensemble, zijn twee woningen van het andere trio modelwoningen bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1879 # 884.
  • PRIMS L. & DE MEYER R. 1993: Het Zuid (Antwerpen 1875-1890). Architectuur & maatschappij, Antwerpen, 62-68.