Eclectische rij woon- en winkelpanden

Beschrijving

Deze rij eclectische meergezinswoningen met handelsgelijkvloers is kenmerkend voor de bebouwing in de Volkstraat: het betreft begin-20ste-eeuwse panden van twee tot drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak, afgewerkt met een veelkleurig, bakstenen parement tussen een houten kroonlijst op klossen en een hardstenen plint. Van belang is de relatief gave bewaring van het originele straatbeeld in de Volkstraat, met ononderbroken begin-20ste-eeuwse eclectische gevelrijen, waarvan dit drietal een voorbeeld is.

De eerste woning in de rij (35) werd rond 1902 gebouwd als café met appartementen op de verdiepingen voor L. Rasmussen naar ontwerp van bouwmeester Jos. Wilrycx. Deze ontwierp een jaar later verder in de straat een zeer gelijkaardig pand. De lijstgevel kreeg een geel bakstenen parement met witte banden en rode accenten, onder meer onder de kroonlijst. De twee traveeën zijn gevat in verticale verdiepte, rondbogige muurvelden. De afwisseling van rechthoekige en rondbogige muuropeningen is typisch voor deze stijl.

Nummer 37 is een meergezinswoning met oorspronkelijk een café op het gelijkvloers naar ontwerp van Willem (Guillaume) Tijs voor G. Van Elsen-Rugters, gebouwd rond 1903. Aannemer Tijs liet in datzelfde jaar zijn eigen woning bouwen op nummer 51. De lijstgevel met geel bakstenen parement is bijna identiek aan de drie aan de overzijde gelegen panden die Guillaume Tijs ontwierp in 1904: winkelpui op de begane grond, een sobere, klassieke opbouw van de bovengevel, met rechthoekige muuropeningen waartussen telkens een pilaster met natuurstenen kapiteel is geplaatst en een houten kroonlijst op klossen en met tandfries. Een eclectisch element is het gebruik van de ijzeren lateien met rozetten als bovendorpels van de vensteropeningen.

De derde woning in de rij (39) is een realisatie van Philip Ahlstrand. Deze aannemer, die zelf op het Zuid woonde, investeerde zeer actief in de opbouw van de wijk. Voor talrijke bouwdossiers verzocht hij een architect het ontwerp te tekenen, in andere dossiers is geen architect vermeld. Ook hier is dit het geval, waardoor we vermoeden dat hij zelf instond voor het ontwerp. Deze eclectische woning heeft een wit bakstenen parement met gebruik van natuursteen voor banden en sluitstenen van de ontlastingsbogen boven de muuropeningen. De combinatie van rechthoekige en rondbogige muuropeningen is typerend voor dit soort begin-20ste-eeuwse panden.

Auteurs: Cornelis, Fien; Hooft, Elise