Woon- en winkelpand in beaux-artsstijl

Beschrijving

Op de spitse hoek van de Volk- met de Geuzenstraat staat een opvallend appartementsgebouw met winkelgelijkvloers. In de hoektravee zijn veelkleurige publicitaire schilderingen aanwezig met de voormalige naam van het pand "Modemagazijn Marnix". Anno 2012 is hier nog steeds een kledingwinkel gevestigd.

Reeds in 1880 werd dit hoekperceel bebouwd met een woon- en handelspand van vier bouwlagen, met neoclassicistische lijstgevels. Opdrachtgever was Jan Florus, een investeerder die zich onder meer in de Volkstraat, Geuzenstraat en Kronenburgstraat profileerde met meergezinswoningen. Florus kreeg voor zijn talrijke investeringen financiële voordelen van de stad, wat naar voor komt in de brief bij het bouwdossier: "Ik verlang insgelijks gebruik te maken van art. 6 van het contract gesloten tusschen de Stad & de "Société Immobilière", voor wat aangaat het in leen verkrijgen van gelden van de stad". In oktober 1914 wordt dit hoekpand volledig vernield door beschietingen, net als de volledige huizenrij in de Volkstraat tussen Geuzen- en Scheldestraat. Toenmalige eigenaar Vervoort laat het winkelpand rond 1921 heropbouwen door architect A. Peeters in een sobere klassieke stijl. Omdat het bouwdossier niet teruggevonden wordt in het stadsarchief, zijn meer gegevens over eigenaar, architect en functie van het gebouw niet gekend; wellicht gaat het om architect Alphonse Peeters-Vervoort.

Het heropgebouwde pand volgt de klassieke, eind-19de-eeuwse structuur van het oorspronkelijke pand, met vier bouwlagen en twee keer vijf traveeën symmetrisch aan weerszijden van de hoektravee. De lijstgevels zijn voorzien van een cementering op een hardstenen plint en zijn afgewerkt in sobere beaux-artsstijl. Gelijkvloerse verdieping met brede rechthoekige etalagevensters waarin het originele schrijnwerk met gedeelde bovenlichten is bewaard; in de hoektravee de brede deur naar de winkel, in de centrale travee in de Volkstraat de deur naar het trappenhuis voor de bovenliggende appartementen. De bovengevel is strak opgedeeld door verticaal gekoppelde rechthoekige vensteropeningen, drielichten in de zijtraveeën, smalle vensteropeningen in de drie centrale traveeën, in de muurvelden enkele guirlandes. De gevel is fraai afgewerkt met een houten kroonlijst waaronder een keellijst met een art-nouveaugetinte fries met druivenranken en een geprofileerde art deco band. Veelkleurige publicitaire beschilderingen, vooral in de hoektravee, geven het gebouw een extra cachet.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1880 # 317, 1921 # 11862.