erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
209158
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209158

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Deze eclectische burgerwoning met achterliggende bijgebouwen werd in 1900 ontworpen door M. Van Coillie voor bakker Aug. De Commines. De woning telde oorspronkelijk drie traveeën en drie bouwlagen, maar werd later met een verdieping verhoogd. De bakstenen lijstgevel past uitstekend in het straatbeeld, dat bepaald wordt door de afwisseling van witte, neoclassicistische parementen met veelkleurige bakstenen gevels.

De rode bakstenen lijstgevel is eclectisch qua materiaalgebruik (gele bakstenen rollagen, natuurstenen ornamenten en speklagen), maar vrij klassiek van gevelopbouw. Houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint, kordons, regelmatig geplaatste getoogde en rechthoekige muuropeningen. Accent op de rechter poorttravee, uitgewerkt als risaliet en met balkon boven de poort. Historiserende ornamentiek zoals plantenslingers, noppen en diamantkoppen. Schrijnwerk van de poort is bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1900 # 1368.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209158 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.