Gevelrij ontworpen door G. Van Oenen

Beschrijving

Rij van drie neoclassicistische burgerhuizen die architect Guillaume Van Oenen ontwierp in 1898. Nummers 44 en 46 werden gebouwd voor rekening van Constant Stoops, nummer 48 werd gebouwd voor Constant E. Le Doux. De woningen maken deel uit van de fraaie rij gaaf bewaarde burgerhuizen van nummers 42 tot 52.

Het gaat om neoclassicistische enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken met licht variërende kroonlijsthoogte. Verzorgde, maar standaard uitgewerkte neoclassicistische bepleistering van de lijstgevels; houten kroonlijsten, hardstenen plinten. Nummer 44 met imitatiebossage in eerste bouwlaag, sober uitgewerkte verdiepingen, centraal balkon, schrijnwerk vernieuwd. Nummer 46 met imitatiebossage beneden en imitatievoegen op verdiepingen, mooi uitgewerkte centrale erker. Aparte ritmering van de gevel van nummer 48 door de opdeling van de bovenverdieping met twee vensteropeningen; in 1907 laat Le Doux het centrale balkon ombouwen tot gesloten erker.