erfgoedobject

Rentenierswoningen

bouwkundig element
ID
209148
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209148

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rentenierswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Deze zeer sterk gelijkende, eclectische burgerwoningen werden gebouwd als renteniershuizen door bouwmeester Guillaume Van Oenen. Van Oenen was met zijn eigen woning en bureel gevestigd op het Zuid en bouwde er een kleurrijk, opvallend oeuvre uit. In de Tolstraat liet hij voor eigen rekening twee opbrengsteigendommen bouwen. Een bijna identieke rentenierswoning bouwde hij rond 1899 in de Schildersstraat voor Hoefkens.

Het betreft verzorgde burgerwoningen in eclectische stijl, waarvan de gevelafwerking en het schrijnwerk van de woning op 53 minder goed zijn bewaard. Het zijn enkelhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De lijstgevels zijn afgelijnd door een houten kroonlijst op consoles en hebben een hardstenen plint. Het parement bestaat uit witte baksteen, met natuurstenen banden en kordonlijsten. Opvallend element is telkens de grote houten erker op de eerste verdieping, ondersteund door twee zuilen die tevens het brede, rechthoekige benedenvenster indelen. Boven in de brede venstertravee zit een deurvenster, het balkon heeft een fraaie ijzeren leuning (bij 53 weggehaald). In de deurtravee, rechthoekige deur- en vensteropeningen onder rechte bovendorpel waarboven een ontlastingsboog met natuurstenen sluit- en hoekstenen. De bovenvensters zijn anders uitgewerkt: bij nummer 11 kregen ze een zware waterlijst, bij 53 zijn ze segmentbogig in omlijsting. Voordeur met drie hardstenen treden; dubbele deur, deels beglaasd en voorzien van hekwerk; helemaal oorspronkelijk bewaard bij nummer 11.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1900 # 1489 (11), 1900 # 691 (53).

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rentenierswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209148 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.