Neoclassicistisch samenstel

Beschrijving

Dit neoclassicistische ensemble van drie burgerhuizen werd in 1882 gebouwd door aannemer Felix Burlet voor eigen rekening. Deze aannemer kennen we als investeerder op het Zuid, waar hij verschillende gelijkaardige huizenrijen realiseerde.

Dergelijke samenstellen van drie neoclassicistische panden van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken, met neoclassicistische lijstgevels hebben het Zuid haar karakter gegeven. Ze zijn een typisch product van investeerders, die deze woningen verhuurden per verdieping of meteen weer doorverkochten aan nieuwe eigenaars eens ze gebouwd waren. Telkens wordt de centrale woning iets hoger en rijker uitgewerkt.

De bepleisterde en beschilderde lijstgevels van de drie woningen zijn afgewerkt volgens de neoclassicistische standaarden: kroonlijst op klossen, hardstenen plint, kordons en doorlopende onderdorpels, imitatievoegen op de begane grond. De centrale traveeën zijn risaliterend uitgewerkt en zijn geaccentueerd door balkons, met boven de deurvensters een opvallend gebroken fronton rustend op pilasters. De centrale woning is extra versierd, met een tweede balkon.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1882 # 85.