Modelwoningen ontworpen door Charles Dens

Beschrijving

Eclectisch samenstel van drie woningen ontworpen door architect Charles Dens in opdracht van de Société Anonyme du Sud d'Anvers. In 1878 nam de maatschappij het initiatief om voor eigen rekening 51 burgerwoningen te laten bouwen in de straten gelegen rond de Marnixplaats. Dit om de verkoop van de nog grotendeels lege percelen te promoten en tevens om woningen te bouwen in de stijl die de maatschappij voorop stelde voor het Zuid. Hiervoor werkte de maatschappij samen met een reeks aannemers en architecten, die in ruil voor de opdracht moesten investeren in de aankoop van de gronden. Dens diende in 1879 een bouwaanvraag in voor twee sets van drie woningen, waarvan één in de De Vrièrestraat 9-13 en de andere set in de Tolstraat 10-14.

De drie woningen in de Tolstraat zijn samengesteld uit twee identieke woningen op 10 en 14 met daartussen een iets hogere en rijker uitgewerkte woning, die nu echter volledig verbouwd is. De centrale woning op 12 was oorspronkelijk een fraaie, neoclassicistische lijstgevel met centraal dakvenster onder gebogen fronton met topstuk.

Enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen op souterrain, gevat onder zadeldaken. Lijstgevels met klassieke, verzorgde neoclassicistische opbouw en afwerking. Houten kroonlijsten, hardstenen plint, bepleistering met imitatievoegen op de begane grond, kordonlijsten, rechthoekige muuropeningen in omlijstingen met oren, voorzien van fraaie gietijzeren borstweringen op de verdiepingen, centraal balkon met ijzeren leuning.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1879 # 1054.
  • PRIMS L. & DE MEYER R. 1993: Het Zuid (Antwerpen 1875-1890). Architectuur & maatschappij, Antwerpen, 62-68.