Neoclassicistisch hoekpand

Beschrijving

De meergezinswoning met winkelgelijkvloers op het smalle hoekperceel van de Marnixplaats met de De Vrièrestraat werd rond 1879 gerealiseerd door J. De Pooter. Deze aannemer en investeerder vinden we op talrijke plaatsen op het Zuid terug. Hij bouwde er reeksen huizen met gestandaardiseerde neoclassicistische gevels bedoeld voor verhuur of onmiddellijke doorverkoop. De Pooter kocht een aantal percelen rond de Marnixplaats op en bebouwde ze met neoclassicistische hoekcomplexen, zoals we ze op vele hoeken in de wijk terug vinden. Hij gebruikte daarbij telkens hetzelfde typeplan. Hoewel J.J. Winders, de architect die het monument Schelde Vrij op de Marnixplaats realiseerde, de wens had om de omliggende architectuur te ontwerpen, werden de kavels toch gekocht en bebouwd door andere aannemers, die het ronde plein een zeer standaard, neoclassicistisch voorkomen gaven, in schril contrast met de neo-Vlaamse renaissance gevelrij die Winders in gedachten had.

Het hoekpand met de De Vrièrestraat is één van de gaafst bewaarde hoekpanden rond het pleintje. Het behield zijn detaillering en afwerking, onder meer de houten winkelpui op de hoek. Het pand telt drie traveeën in de De Vrièrestraat + één hoektravee + twee traveeën op de Marnixplaats. Met de drie en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak beantwoordt het aan de standaard hoogte van de panden rond het plein. De bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels zijn klassiek afgewerkt, met hardstenen plint, kroonlijst op klossen en modillons, puilijst, kordonlijst en doorlopende onderdorpels, rechthoekige muuropeningen die op de verdiepingen in omlijstingen met oren zijn gevat. De traveeën worden in de bovengevels gescheiden door pilasters. Op de hoek is de houten winkelpui bewaard, een element dat heel snel verdwijnt uit het straatbeeld.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1879 # 214.