Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

De eerste woning die in de Vrijheidstraat werd gebouwd, is dit brede neoclassicistische dubbelhuis, waarvoor het bouwdossier in 1877 ingediend werd door Van Loo. Het is een burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel. De verhoudingen en indeling van deze woning zijn uitzonderlijk voor het Zuid: de meeste neoclassicistische burgerhuizen in de wijk zijn smaller en hebben een enkelhuisindeling, met de deur in een zijtravee. Verzorgde afwerking van de gevel met houten kroonlijst op versierde consoles, hardstenen plint, kordons, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen in brede omlijsting met oren, waarvan de bovenvensters en het centrale venster op de eerste verdieping voorzien zijn van een fijne, ijzeren borstwering. Centrale deuropening met bovenlicht, bewaarde paneeldeur.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1877 # 134.