erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
209119
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209119

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze neoclassicistische burgerwoning werd rond 1884 gebouwd voor rekening van landmeter Arthur Cloots-Simonis, samen met de oorspronkelijk identieke, spiegelende woning op nummer 35, nu echter met gewijzigd parement.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak en heeft een bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met rijke neoclassicistische aankleding. Standaard opbouw met houten kroonlijst op klossen en met tandfries, hardstenen plint met voetenschraper, kordons, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen in omlijstingen. De centrale travee is geaccentueerd met imitatievoegen, een fraai balkon op zware consoles op de eerste verdieping met een deurvenster met grote sluitsteen en bekroond door een gebogen fronton op consoles. Het parement van de begane grond werd met imitatiebossage afgewerkt.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1884 # 837.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209119 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.