Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Deze neoclassicistische burgerwoning werd rond 1887 gebouwd voor rekening van Armand Van de Velde naar ontwerp van bouwmeester Joseph Steurs. Het is een enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met een bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel. De woning is een typisch voorbeeld van de standaard eind-19de-eeuwse neoclassicistische bebouwing op het Zuid: houten kroonlijst op klossen en met tandfries, hardstenen plint met segmentbogige kelderopeningen, kordons en doorlopende onderdorpels, imitatievoegen op begane grond, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen in geprofileerde omlijstingen, accent op de centrale travee door een balkon met deurvenster tussen geblokte pilasters en onder een gebogen fronton. Schrijnwerk bewaard: houten rolluiken met rolluikkasten, de voordeur in ijzeren ajourwerk is een toevoeging van rond 1920.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers 1887 # 1412.