Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Deze neoclassicistische burgerwoning werd rond 1878 gebouwd voor Jos Vanden Bosch. Samen met dit pand, liet hij ook de aansluitende woon- en winkelhuizen op de hoek met de Welvaartstraat bouwen, die ondertussen allemaal aangepast zijn (nummers 32-36, Welvaartstraat 27).

Enkelhuis van drie bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak, met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel die opgebouwd en afgewerkt is volgens de eind-19de-eeuwse standaarden en daardoor een typevoorbeeld is van de bebouwing die het stadsbeeld op het Zuid bepaalt. Vaste elementen zijn de houten kroonlijst op modillons, de hardstenen plint, de imitatievoegen op de begane grond, de kordons en doorlopende onderdorpels, de regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen, het balkon dat de centrale travee benadrukt.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1878 # 655.