erfgoedobject

Neoclassicistisch hoekpand met winkelpui

bouwkundig element
ID
209107
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209107

Juridische gevolgen

Beschrijving

Op de hoek van de Verbond- met de Tolstraat is een vier bouwlagen hoog neoclassicistisch woon- en winkelpand gelegen, dat opvalt door de mooie, gaaf bewaarde houten winkelpui. Het werd samen met het aansluitende, ondertussen aangepaste burgerhuis in de Tolstraat 38 rond 1878 gebouwd voor L. De Bon. De Bon was ook bouwheer van het hoekcomplex op de Verbond- en Welvaartstraat. Typisch voor het Zuid is de invulling van de hoekpercelen met neoclassicistische panden met op de begane grond een horeca- of winkelfunctie; de verdiepingen zijn ingedeeld als appartementen.

Het pand telt twee traveeën in de Verbondstraat, één afgeschuinde hoektravee en drie traveeën in de Tolstraat; platte bedaking. Zeer eenvoudige, vlak gepleisterde en geschilderde lijstgevels met houten gootlijst, hardstenen plint en doorlopende onderdorpels op de derde bouwlaag. Op de verdiepingen rechthoekige muuropeningen in vlakke omlijsting. Op de hoek een rijk uitgewerkte neorenaissance winkelpui. In de afgeschuinde hoektravee zit de winkeldeur, geflankeerd door brede winkelramen; in de meest linkse travee een deur die naar de appartementen leidt; alle muuropeningen geflankeerd door pilasters met geblokte basis. De twee deuren en etalagevensters zijn samen onder een overkragende puilijst gevat, gedragen door consoles.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1878 # 1019.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch hoekpand met winkelpui [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209107 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.