Eclectisch samenstel van drie burgerhuizen

Beschrijving

Deze drie eclectische woningen werden in 1899 ontworpen als rentenierswoningen voor advocaat A. Van Nieuwenhuysen door architect Guillaume Van Oenen. Deze architect bouwde een viertal woningen in deze straat, waaronder zijn eigen architectenkantoor en de kunstenaarswoning van schilder Henry Luytens. Telkens koos hij daarbij voor een eclectische bouwstijl, met een expressief uitgebouwde gevel met afwisselende materialen.

De drie woningen tellen drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak; de lijstgevels zijn bekleed met witte en gele baksteen. Regelmatige, standaard indeling en afwerking van de lijstgevels, met houten kroonlijsten op modillons, hardstenen plinten, kordonlijsten en regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen. Typisch voor het Zuid en bij uitbreiding van de 19de-eeuwse wijken van Antwerpen, is het werken van samenstellen van drie woningen, waarbij de centrale woning iets hoger en iets rijker is uitgewerkt. De centrale woning, met een wit bakstenen parement met rood bakstenen accenten, wordt gekenmerkt door een balkon in de centrale travee, frontons en entablement als bekroning van de vensters op de eerste verdieping, en boogvelden met sierlijke reliëfs voor de beneden- en bovenvensters. De twee flankerende woningen, met geel bakstenen parement en natuurstenen banden en kordonlijsten, kregen als meest opvallende element een fraaie houten erker op de eerste verdieping. De rechter woning was oorspronkelijk identiek afgewerkt als de meest linkse woning, maar verloor ondertussen deels haar detaillering onder meer de erker. Het verzorgde schrijnwerk van vensters, deuren en erker, is bewaard op nummers 49 en 51.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1899 # 758.