Rentenierswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rentenierswoning

Beschrijving

Deze woning werd in 1899 ontworpen door architect G. Van Oenen als rentenierswoning voor Hoefkens. Van Oenen bouwde behalve zijn eigen atelier en burelen ook de eigen woning van kunstschilder Henry Luytens in de Schildersstraat.

Het is een verzorgde burgerwoning in eclectische stijl, waarvan de gevelafwerking en het schrijnwerk gaaf zijn bewaard. Het is een enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De lijstgevel is afgelijnd door een houten kroonlijst op twee consoles en heeft een hardstenen plint. Het parement bestaat uit witte baksteen, met natuurstenen, witgeschilderde banden en kordonlijsten. Opvallend element is de grote houten erker op de eerste verdieping, ondersteund door twee zuilen die tevens het brede, rechthoekige benedenvenster indelen. Boven in de brede venstertravee zitten twee gekoppelde vensteropeningen met tussenzuil, en met boogvelden boven de doorlopende bovendorpel. In de deurtravee, rechthoekige deur- en vensteropeningen onder rechte bovendorpel waarboven boogvelden met rollaag. Bovenin de deurtravee, een rolwerkcartouche, waarin wellicht het jaartal was aangebracht. Voordeur met drie hardstenen treden; dubbele deur, deels beglaasd en voorzien van hekwerk. Helemaal oorspronkelijk bewaard.

Een bijna identieke rentenierswoning bouwde Van Oenen rond 1900 voor eigen rekening in de Tolstraat.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1899 # 1039.