Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Deze statige neoclassicistische burgerwoning werd ontworpen in 1900 door architect Alph. Geenen voor rekening van A. Lenaers. De ontwerpen van Geenen worden gekenmerkt door een grote zorg voor detaillering en een gang naar strenge statigheid. Zijn eigen woning op de Van Putlei van 1912 is daar het beste voorbeeld van.

Het is een enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak met drie later aangebrachte dakvensters met fronton. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel, afgelijnd door houten kroonlijst op klossen en hardstenen plint. Op de begane grond, rondbogige deur- en vensteropeningen, parement met imitatiebossage. Rijk uitgewerkte bovengevel met kolossale pilasters met Korinthische kapitelen, gevelbreed balkon met balustrade, en stucversieringen zoals grote noppen. Op de twee verdiepingen een centraal deurvenster geflankeerd door smallere zijvensters, waarbij de deuren bekroond door driehoekig fronton en entablement; alle bovenvensters hebben houten rolluikkasten versierd met lambrekijn. Het schrijnwerk is bewaard, onder meer fraaie dubbele paneeldeur. Interieur op begane grond met bewaarde elementen: sierschouwen, gestucte plafonds, beglaasde tussendeuren.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1900 # 285.