Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis gebouwd rond 1898 naar ontwerp van Fr. Sel-Caluwaert in opdracht van weduwe G.R. Van Fraeyenhoven. Het jaartal 1898 in de cartouche op de bovenverdieping bevestigt de archiefgegevens. De woning maakt deel uit van een fraaie gevelrij van neoclassicistische burgerhuizen gebouwd in de laatste jaren van de 19de eeuw, die de pare kant van de Graaf van Hoornestraat bepaalt. De woning is een mooi voorbeeld van de basisbebouwing die het Zuid typeert. Het is een neoclassicistisch enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel kent een conventionele, maar verzorgde afwerking met een houten kroonlijst op klossen, een hardstenen plint, kordons en doorlopende onderdorpels die de gevel ritmeren, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen, imitatievoegen op de begane grond en accent op de middentravee door de plaatsing van een balkon en de bekroning van het deurvenster met entablement. De bovenvensters hebben met rolwerkcartouches versierde boogvelden.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 2031.