Eclectisch hoekpand

Beschrijving

Het eclectische hoekpand op de hoek van de Lambermontplaats en de Leopold De Waelstraat is ontworpen in 1903 door Adolphe Vander Heyden voor Stevens.

Het is een statige meergezinswoning van vier bouwlagen onder plat dak en twee traveeën in de Leopold de Waelstraat en drie traveeën uitkijkend over de Lambermontplaats. Oorspronkelijk was de begane grond niet van etalages voorzien en had het een standaard neoclassicistische afwerking met imitatievoegen en rechthoekige venster- en deuropeningen; nog steeds zit er in elke gevel een deur.

De lijstgevels zijn afgeboord met een houten kroonlijst op klossen en hebben een parement uit similinatuursteen. De onregelmatige plaatsing van de in vorm afwisselende muuropeningen geeft het pand, ondanks de neoclassicistische ornamentiek, een eclectisch karakter. Er zijn rechthoekige, segmentbogige en rondbogige vensteropeningen, die oorspronkelijke allemaal van ornamentiek waren voorzien: een aantal kregen een bekroning met een fronton, andere hebben een met stucwerk opgevuld blind boogveld of een entablement. Sierelementen die de gevel verder afwerkten, zijn een masker in stucwerk, een fries met plantenslingers onder de kroonlijst, medaillons en sierankers. Niet alle ornamentiek bleef bewaard. De gevel in de Leopold de Waelstraat werd het meest expressief afgewerkt: de hoektravee is geaccentueerd door een driezijdige erker, bekroond met een balkon met originele, gekoppelde deurvensters; de linkertravee in deze straat heeft bovenaan een loggia.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1903 # 1515.