Neoclassicistische meergezinswoningen

Beschrijving

Dit statige neoclassicistische ensemble van meergezinswoningen met horecagelijkvloers werd rond 1901 gebouwd op initiatief van beeldhouwer en "ornemaniste" J. Verstappen. Het bedrijf van Verstappen was gespecialiseerd in "moulures en bois enduites de carton-pierre" en was daarmee zeer actief op het Zuid: Verstappen kleedde onder meer de 24 zalen op de eerste verdieping van het vlakbij gelegen Museum voor Schone Kunsten aan en zorgde voor de aankleding van verschillende paviljoenen op de Wereldtentoonstelling die in 1884 op het Zuid was doorgegaan. Ook was hij initiatiefnemer voor de hippodroom die tot in 1972 op de Leopold De Waelplaats een visuele tegenhanger vormde voor het Museum voor Schone Kunsten. Zijn zaak was gevestigd in de Leopold De Waelstraat.

Verstappen liet op het bouwblok tussen de De Burburestraat en de Verschansingstraat een ensemble van twee grote meergezinswoningen met horecagelijkvloers en twee aansluitende burgerhuizen in de De Burburestraat bouwen (30-32). Alle smalle hoekpercelen uitkomend op het Leopold De Waelplaats, ontstaan door de straalsgewijze aanleg van de straten in beide hoeken van het langwerpige plein, zijn ingenomen door grote neoclassicistische appartementsgebouwen met horecagelegenheden op de begane grond. Dit ensemble van Verstappen kreeg een heel evenwichtige, statige uitwerking, voorzien van de nodige ornamentiek, zijn status als handelaar in ornamenten waardig.

De twee hoekpanden, met façades aan de Leopold De Waelplaats, tellen vier bouwlagen onder leien schilddak en in totaal drie + zes + twee traveeën. Twee dakuitsprongen met oeils-de-boeuf en vorstkam zijn verdwenen. De begane grond is volledig door horecazaken ingenomen, waarbij de oorspronkelijke vensterdeuren en etalages zijn bewaard: korfbogige vensterdeuren voor het rechter pand, rechthoekige etalages voor het linker pand. De bovengevels van beide panden werden anders uitgewerkt, maar door de gelijklopende kroonlijst, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, wordt een eenheid gecreëerd. De tweede en vierde travee zijn risaliterend uitgewerkt, wat de gevel symmetrisch maakt. Levendige geveluitwerking door balustrades in de borstweringen, pilasters, afwisselende rechthoekige en rondbogige, al dan niet gekoppelde vensteropeningen.

De twee panden in De Burburestraat 30-32 tellen twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken met dakvensters. Oorspronkelijk was enkel in het rechter pand een winkelpui voorzien. Identieke, spiegelende geveluitwerking, met doorlopende kroonlijst, kordons en onderdorpels. Rechthoekige muuropeningen, op de verdiepingen in omlijstingen met versierde sluitsteen. Schrijnwerk vervangen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 138.