Art-nouveaugetinte meergezinswoning

Beschrijving

In 1910 laat herbergier Jos Van Looy een opbrengstwoning met drie wooneenheden bouwen door de Dendermondse bouwmeester Ernest Vander Cruyssen. De gele bakstenen gevel valt op door de veelkleurige art-nouveaudecoraties.

Het is een woning van vier bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak, met een eclectische lijstgevel die door het gele bakstenen parement, door de heterogene muuropeningen, door de grillig vormgegeven luifels boven de deuren en door de veelkleurige tegeldecoraties, een art-nouveaukarakter heeft. Fraaie houten kroonlijst op slanke, lange modillons, hardstenen plint, kordons en doorlopende onderdorpels. De centrale travee is risaliterend uitgewerkt en geaccentueerd door een breed benedenvenster dat op de hardstenen tussendorpels een fraaie driezijdige erker draagt, op zijn beurt bekroond door een balkon met ijzeren leuning.

Rechthoekige deuren met een bovenlicht, beide in hardstenen omlijsting gevat en versierd met een art nouveau luifel met grillige hardstenen consoles. Op de tweede en derde bouwlaag rechthoekige vensters in zijtraveeën met hardstenen bovendorpels, op de tweede bouwlaag met art nouveau belijning. De bovenvensters zijn segmentbogig, met waterlijsten. Gebruik van veelkleurige tegels met florale art-nouveaumotieven op de erker en in de borstweringen van de vensters. Klassieke eind-19de-eeuwse plattegrond, met achter elkaar liggende kamers geflankeerd door gang met trappenhuis.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1910 # 77.

Lift

In de traphal is in 1912 door OTIS in een halfopen schacht een personenlift geïnstalleerd. De elektrische personenlift met metalen ophangsysteem ontsluit vijf niveaus en is voorzien voor vier personen (nominale last: 320 kg). Op de diverse verdiepingen wordt het bordes afgesloten met een identieke stalen harmonicadeur met koperen handgreep, die wordt gevat in een stalen frame met decoratieve bekroning met het bedrijfslogo ‘OTIS’. Naast de bordesdeur op de gelijkvloerse verdieping bevindt zich een originele oproepknop met een ‘En marche’-lampje en het logo van de firma OTIS. De stalen liftkooi met metalen ophangsysteem is aan de voor- en achterzijde voorzien van een stalen harmonicadeur met koperen handgreep. De zijwanden van de kooi zijn bekleed met houten paneelwanden, waarop een naamplaatje van OTIS met vermelding van de maximale nominale last en het maximum aantal personen en een bedieningspaneel in messing met zendknoppen in bakeliet met etage-aanduiding zijn bevestigd. Het houten kooiplafond heeft een geprofileerd spiegelgewelf met centraal een origineel verlichtingselement. Ook de kooivloer is van hout. De liftaandrijving en -besturing in de machinekamer zijn vernieuwd.

• Informatie verkregen via een mede-eigenaar (24 juli 2022).
Auteurs: Becuwe, Frank