Rijk versierd neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Deze neoclassicistische burgerwoning is een fraai voorbeeld van de rijk versierde, statige architectuur die op de as tussen het Museum voor Schone Kunsten en het voormalige Zuidstation terug te vinden is. De woning werd gebouwd volgens een ontwerp van 1904 door architect Paul Van Glabbeek voor Victor De Bruyn.

Het is een enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder leien mansardedak met centraal dakvenster met gebogen fronton en twee oeils-de-boeuf. De lijstgevel heeft een verzorgd neoclassicistisch parement, met standaard elementen als houten kroonlijst op modillons, hardstenen plint, kordons, rechthoekige muuropeningen in omlijsting met sluitstukken, bepleistering met imitatievoegen, accentuering van centrale travee door balkons en gebogen fronton.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1904 # 802.