Neoclassicistisch hoekcomplex

Beschrijving

Statig neoclassicistisch hoekcomplex op het smalle, afgeronde hoekperceel van de Baron Dhanislaan en de Pacificatiestraat, gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1902 door bouwmeester A. Vander Heyden voor Oudens. Opvallend hoekgebouw met horecagelijkvloers in de Pacificatiestraat nummer 36 en aansluitend een burgerhuis in dezelfde stijl in de Baron Dhanislaan nummer 1.

Hoekpand van drie bouwlagen met mansarde; twee ongelijke traveeën in de Pacificatiestraat, drie in een afgeronde hoek verwerkte traveeën en één travee in de Baron Dhanislaan. Het hoekgedeelte is geaccentueerd door een rondbogige deur waarboven twee balkons, de bovenvensters zijn gevat in zware omlijstingen. De aansluitende vlakke traveeën zijn gelijkaardig in beide straten: rechthoekige vensters gevat tussen kolossale pilasters. In de Pacificatiestraat een laatste travee met kleine vensteropeningen als toegang voor de appartementen op de verdiepingen. Aansluitend een lage muur.

Het burgerhuis in de Baron Dhanislaan nummer 1 is in dezelfde bouwaanvraag vergund en bestaat uit twee traveeën en drie bouwlagen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een brede venstertravee bekroond door een driehoekig fronton. Hoog souterrain met hardstenen bekleding en rechthoekig betralied keldervenster. Het accent ligt op de verdiepingen, die verticaal geritmeerd zijn met twee brede pilasters. De brede venstertravee heeft op de tweede bouwlaag een breed balkon op consoles, met balustrade. Heterogene vensteropeningen: rechthoekig op het gelijkvloers, korfbogig boven, een gordijnbogig deurvenster bij het balkon. De mooi uitgewerkte vleugeldeur is in een rechthoekige deuropening gevat en is bekroond met driehoekig fronton met topornament.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1902 # 2530.