Eclectisch bedrijfsgebouw

Beschrijving

Typerend voor de Gijzelaarsstraat zijn de begin-20ste-eeuwse bedrijfsgebouwen in eclectische stijl. Dit eclectische gebouw werd opgetrokken rond 1911 als complex met burelen en aanhorigheden voor Ed. Anthonis-De Cleer (Schildersstraat 51) naar ontwerp van Adolphe Van Coppernolle. Tien jaar later ontwierp dezelfde architect links van de burelen, op nummer 9, een magazijn in aansluitende stijl.

Het hoofdgebouw met burelen en stallen is een volledig onderkelderd gebouw, met op het gelijkvloers rechts een grote "cour", links burelen en achteraan stallen. De eerste verdieping wordt ingericht met burelen, een vestiaire, en achteraan een kleine opslagplaats en zolder. De bovenverdieping dient als woning voor een conciërge met kamers en keuken.

Het is een rode baksteenbouw van zes traveeën en drie bouwlagen. Het hoofdgebouw aan straatkant is gevat onder zadeldak, de achterliggende ruimtes onder platte bedaking. Rode bakstenen lijstgevel met houten kroonlijst op klossen waaronder steigergaten, rechthoekige muuropeningen van verschillende grootte en vorm, witte bakstenen muurbanden. De traveeën zijn ongelijk afgewerkt. De linkertravee met toegang tot de gang en traphal naar de burelen, is geaccentueerd door een halve verdieping verspringende vensteropeningen en een trapvormige gevelafwerking. De andere zes traveeën zijn gelijkmatiger opgebouwd, met in de vier rechtertraveeën op de gelijkvloerse verdieping een met ijzeren latei gedragen brede doorgang naar de achterliggende "cour" en op de bovenverdieping zes smalle vensters onder een doorlopende hardstenen latei. Opvallend bij dit gebouw is her sierlijk uitgewerkte ijzerwerk in de voordeur links, in het hekwerk voor de cour in de vier rechtertraveeën en voor art-nouveaugetinte balustrade die de gevel op het dak bekroond.

Links aansluitend, het bijgebouwde magazijn uit 1921, met aan straatkant een smalle rood bakstenen voorbouw onder zadeldak. Korfbogige, in natuurstenen omlijsting gevatte poortdoorgang; twee segmentbogige vensteropeningen op de verdiepingen. Natuurstenen banden accentueren de gevel.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1911 # 1311, 1921 # 11764.