Neoclassicistische meergezinswoning

Beschrijving

Neoclassicistische meergezinswoning ontworpen in 1900 voor weduwe Vereecken door architect Jules Dries, die ook het sterk gelijkende samenstel op nummers 21-23 ontwierp en het hoekpand met de Edward Pecherstraat.

Enkelhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak. De lijstgevel kreeg de klassieke, verzorgde neoclassicistische opbouw en afwerking die typerend is voor het Zuid, maar kreeg ondertussen en vervlakkende cementering. Houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint, imitatievoegen, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, pilasters. Regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen, in centrale travee geaccentueerd door balkons, driehoekig en gebogen fronton en entablement; oorspronkelijk uitgewerkte omlijstingen en entablementen. Schrijnwerk deels bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1900 # 341.