Langsschuur

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langsschuur

Beschrijving

De haaks op de straat gelegen langsschuur telt zes traveeën en vier beuken onder een aan westzijde afgewolfd zadeldak met een bekleding van golfplaten. De verankerde baksteenbouw vertoont diverse bouwnaden en verschillende baksteensoorten die onder meer wijzen op een verlenging aan oostzijde. In de noordwestelijke hoek bleef de planken beschieting gedeeltelijk bewaard. Binnenin wordt de schuur overspannen door twee rijen trekbalken, verankerd in de stijlen. De onderste rij trekbalken wordt gesteund door standvinken, die het centrale gedeelte van de schuur verdelen in twee beuken. Op de bovenste trekbalken staan dakstijlen, verstevigd met trekbalken en schoren. De kepers worden gesteund door gordingen. Gehakte telmerken werden opgemerkt.

Datering

De opdeling door standvinken van het centrale gedeelte van de schuur in twee beuken is een traditioneel element, dat nog aanwijsbaar is in de tweede helft van de 19de eeuw (zoals Oud Arenberg 71). Ook de constructie van de onderdelen boven de bovenste rij trekbalken verwijst naar de tweede helft van de 19de eeuw. Op de mutatieschetsen van het kadaster wordt het volume in 1908 als nieuwbouw geregistreerd op een voorheen onbebouwd perceel, met vermelding van het jaar van ingebruikneming 1907.

• Kadasterarchief Gent, mutatieschetsen Beveren-Doel 1908/14.

Bron: Debonne V., Haneca K., Kennes H. en Meganck L. 2009: Onderzoek naar de erfgoedwaarde van de hoevesites Oud Arenberg nr. 71 en nr. 73 te Kieldrecht (Beveren), Intern rapport VIOE, 10 maart 2009.
Auteurs: Kennes, Hilde; Debonne, Vincent