Eclectische eenheidsbebouwing

Beschrijving

Monumentaal eclectisch hoekpand dat gerealiseerd wordt rond 1907 door Jos Van der Veken, die op dat moment ook instaat voor het aanleggen van de nieuwe straat, de Edward Pecherstraat. Met dit pand wil hij een fraai straatbeeld realiseren vanaf de Gillisplaats.

Het is een hoekpand op een symmetrische, vijfhoekige plattegrond, met zeven panden die rondom een binnenplaats van 73,50 m2 zijn geschikt. De zeven woningen tellen telkens twee traveeën en vier bouwlagen onder een leien mansardedak met dakvensters en omlopende vorstkam. De panden tellen telkens twee kamers achter elkaar, met op de begane grond een winkel (Gijzelaarsstraat, Gillisplaats, Kasteelstraat) of wooneenheid (Edward Pecherstraat) en op de etages appartementen. De lijstgevels zijn door een doorlopende houten kroonlijst op klossen en een hardstenen plint afgelijnd en hebben een parement van rode baksteen, met op de verdiepingen grote witte bakstenen muurvelden met hardstenen banden, die de vensteropeningen omvatten. De rode bakstenen pilasters tussen de verschillende panden, zorgen voor een verticale ritmering van het bouwblok. Segmentbogige deur- en vensteropeningen. De etalages van de winkelhuizen zijn gevat in natuurstenen kaders met fijne, art-nouveaugetinte detaillering; deels bewaard. De hardstenen lateien die de muuropeningen van de woningen in de Edward Pecherstraat verbinden, vertonen gelijkaardige zwierige belijning. Schrijnwerk grotendeels vervangen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1907 # 594.