Gemeentehuis van Kraainem

Beschrijving

Alleenstaand onderkelderd gebouw (verhoogde begane grond) met neotraditionele inslag, opgetrokken in 1867-1868 als school, gemeentehuis en woning voor het schoolhoofd en kadastraal geregistreerd in 1869 als gemeentehuis en school. Tot in de jaren 1950 bleef het gebouw als dusdanig in gebruik. Regelmatig aangepast, onder andere door de toevoeging van de portiek (geregistreerd in 1936). In 1988 werd het gemeentehuis naar achteren toe uitgebreid met een nieuwbouw ten behoeve van de gemeentediensten (onder andere Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn).

Karakteristieke baksteenbouw met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak van Vlaamse pannen, met de nok evenwijdig aan de straat. Drie dakkapellen met een afgewolfd leien zadeldak. Met schijnvoegen gecementeerde en wit beschilderde lijstgevel op natuurstenen plint met hardstenen aflijning. Centrale ingangstravee voorafgegaan door een in de jaren 1930 toegevoegde portiek met geblokte pijlers met bekronend balkon voor het deurvenster van de bel-etage. Opschrift "Gemeentehuis – Maison Communale".

Rechthoekige vensters met een gestileerd entablement op het gelijkvloers, op de verdieping onder een deels omlopende waterlijst met gestrekte uiteinden. Rechthoekige deur. Het schrijnwerk is vernieuwd. Aflijnend klassiek hoofdgestel met geprofileerde architraaf, gevulde steigergaten en een houten kroonlijst op consoles. Eenvoudige zijtrapgevels op gecementeerde plint.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Kraainem, Afdeling A, 1869/4, 1936/10, 1987/18.
  • BULTEEL G. 2002: De school in de jaren ’50. Schoolmemoires van meester Bulteel, De lijsterbes 3.2, 4-5.
  • s.n. 2000: Wandelen in Kraainem, uitgave naar aanleiding van "20 jaar de Lijsterbes", Kraainem.

Bron: THOMAS H. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Kraainem, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB11, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Thomas, Hans