Sint-Andreashof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Sint-Andreashof

Beschrijving

Benaming zie houten naambord aan rechter zijgevel. Hoevesite minimaal opklimmend tot de achttiende eeuw, huidig gebouwenbestand uit de vroege 19de eeuw met ingrijpende verbouwing van het woonhuis begin 20ste eeuw. Bestaande uit een woonhuis langs de straat en achterliggend haaks nutsgebouw. Verharde oprit rechts.

Reeds op een kaart van 1740 is hier bebouwing weergegeven. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) zijn het woonhuis, de schuur en nog twee andere landgebouwen weergegeven. Toenmalige eigenaar is landbouwer Strubbe uit Zande. In 1852 wordt het woonhuis opgesplitst tot tweewoonst en wordt het grote achterliggende landgebouw afgebroken. In 1874 wordt de woning een beetje uitgebreid en in 1877 wordt de schuur ingekort tot huidige omtrek. Vermoedelijk in de jaren 1920-1930 wordt de woning verbouwd tot het huidig uitzicht.

Woonhuis. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (rode mechanische pannen). Oranje baksteenbouw met plint in verticaal baksteenmetselwerk (voorgevel) en gecementeerd met schijnvoegen (rechter zijgevel). Muuropeningen onder betonnen latei, deur onder betonluifeltje, bewaarde ramen.

Nutsgebouw. Lang, oranjebakstenen volume onder zadeldak (golfplaten). Wanden gedeeltelijk voorzien van horizontale beplanking. Muuropeningen onder betonnen latei.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zande, 1874/1, 1852/ 1 en 1920/ 1.
  • Rijksarchief Brugge, Fonds Mestdagh, nr. 2086: Carte fig. d'une ferme et de terres. Water. Zevecotehoek et de G. W. over de waere Propr. Marie Acaert, Aut. : Jean-B. Muuls, G.J.F., Cop. de 1784 janvier 20, d'apres une carte de 1740.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie