Gedenkzuil Duits Landwehr Infanterie Regiment 74 met gedenksteen Lehmann

Beschrijving

Gedenkzuil voor het Landwehr-Infanterie-Regiment Nr. 74 met ervoor een gedenksteen voor E. Lehmann. Gelegen op het kerkhof, ten noorden van de kerk.

De gedenkzuil is in september 1917 op deze plaats opgericht, ter hoogte van een perk met graven van Duitse militairen, die met houten kruisen waren gemarkeerd. Volgens een foto in de regimentsgeschiedenis was er oorspronkelijk op de gedenksteen een andere zwarte gedenkplaat aangebracht met de tekst: "Ich hatt' einen Kameraden, einen bessern findst Du nit". Dit zijn de eerste zinnen van "Der gute Kamerad", een traditionele klaagzang in het Duitse leger. Eronder staat "Landw. Inftr. Regt. 74 September 1917".

Vierkante hardstenen trede waarop naar boven toe versmallende zuil in ruw behouwen blokken uit bruin-beige natuursteen bovenaan segmentboogvormig afgewerkt. Op de voorzijde bovenaan een medaillon met daarin het breedarmig Duitse oorlogskruis, daaronder een ingewerkte zwartmarmeren plaat met ingehouwen letters "SEI GETREU/ BIS IN DEN TOD/ GEWIDMET VOM/ LANDW. INF. REGT. NR. 74". H. 212 cm x Br. 160 cm x D. 120 cm.

De andere steen (grafsteen?) herinnert aan Erich Lehmann. Ernst Erich Lehmann behoorde tot de 5. Kompagnie van het II. Bataillon van het 74. Landwehr-Infanterie-Regiment. Hij kwam op 5 augustus 1915 om bij Schoorbakke. Hij ligt nu begraven op de Duitse militaire begraafplaats van Vladslo.

Rechthoekig hardstenen blok. Een kruis links en rechts boven, centraal een palmtak, "Hier ruht unser einziger geliebter Sohn, Brüder und Schwager Erich Lehmann aus Neukolln Gefallen am 5.8.15 bei Schoorbakke. Gelebt für Jesus gestorben fürs Vaterland". H. 69 cm x Br. 35 cm x D. 28 cm

• BÖHLAU H. s.d. [1936]: Geschichte des Landwehr-Infanterie-Regiments Nr. 74, 41. (copie Wim Degrande).
  • JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 446.
  • DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, in opdracht van de provincie West-Vlaanderen (Oorlog en Vrede in de Westhoek) en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
  • Informatie meegedeeld door Wim Degrande, 24 december 2012.

Auteurs: Decoodt, Hannelore