Kerkhof rond de Sint-Andrieskerk

Beschrijving

Kerkhof op rechthoekige plattegrond, afgezoomd door een haag van haagbeuk. Toegankelijk aan de noordoost- en de westzijde via smeedijzeren hekken tussen vierkante baksteenpijlers. Westelijke hoofdingang afgezoomd door een haag van haagbeuk waarin een afzonderlijke toegang voor de calvarieberg, namelijk een smeedijzeren hekje tussen oranje bakstenen pijlers.

Graftekens georganiseerd langs noord-zuid-georiënteerde bekiezelde of onverharde paden. Rond de calvarieberg noordelijke oriëntatie van de graven. Opvallend zijn de verschillende graftekens in de vorm van een Lotharings kruis, typisch voor de parochie Zande die in de Sint-Andrieskerk een relikwie van het Heilig Kuis bewaart. De traditie van de dubbele grafkruisen is ontstaan toen de leden van de in 1626 opgerichte broederschap van het Heilig Kruis zich onder een dubbel kruis lieten begraven. Gaandeweg namen de inwoners van Zande deze gewoonte over.

Gietijzeren kruisen en blauwhardstenen graftekens van circa 1900, betonnen kruisen al dan niet afgewerkt met een cimorné-bezetting uit de jaren 1930-1940, graven uit de jaren 1950 in zwarte marbriet, recente graftekens tot op heden. Ten noordoosten columbarium in grasperk, gedenksteen voor Duitse soldaat van de Eerste Wereldoorlog en gedenkzuil voor het 74ste Duitse Infanterieregiment uit de Eerste Wereldoorlog.

Calvarieberg geplaatst in een open bakstenen kapel met driezijdige apsis. Gelegen op een kunstmatige grasheuvel afgelijnd door leilindes. Toegankelijk via vijf treden tussen roodbakstenen muurtje. Voor de trap een vierkante roepsteen in Doornikse kalksteen (mogelijk verplaatst).

Kapel in donkerrode baksteen met gebruik van gele baksteen voor druiplijsten. Zadel-/ schilddak bedekt met natuurleien, rode en groene vorstpannen en smeedijzeren Lotharings kruis op nok. Aan voorzijde afgewerkt met houten windveer. Interieur met witbepleisterde wanden, vloer in gele, zwarte en rode grèsstegels. Witgeschilderd houten kruisbeeld (Lotharings kruis) op rotspartij.

• SEYS R., Zande. Sint-Andries, in MUYLAERT F. (red.), Kerken in West-Vlaanderen. Deel 1: Parochiekerken decanaten Izegem – Lichtervelde – Roeselare – Staden – Tielt – Torhout, Roeselare, 1991, p. 151-153.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie

Het hekken, de hekpijlers en het beeld van Jezus (calvarie) zijn verwijderd.