• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Aan de straat gelegen hoevesite, als site minimaal teruggaand tot het einde van de 18de eeuw. Bestaande uit een boerenhuis en achterliggende kleinere nutsgebouwen (vervallen) georganiseerd rondom een begraasd erf met grote poel. Links van de erftoegang, hedendaagse loods op de plaats van de voormalige schuur. Aan de straat afgesloten door smeedijzeren hekken tussen twee 19de-eeuwse vierkante roodbakstenen erfpijlers waarvan de linker met rondbogige beeldnis in omlijsting van grijs gesmoorde klompjes. De site is aan de straatzijde afgezoomd door een oude meidoornhaag.

Op de Ferrariskaart van 1770-1778 is de hoeve aangeduid als "het Schaep Goet" en bestaat ze uit zes gebouwen op een met bomen afgezoomd perceel. Het boerenhuis is weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835) met twee grotere en twee kleinere vrijstaande landgebouwen in een ruime boomgaard met achter het boerenhuis twee percelen moestuin. Zelfde weergave op de Atlas der buurtwegen van circa 1846, langs de toenmalige Noordstraat. In 1941 registreert het kadaster een uitbreiding aan de achterzijde van het boerenhuis, de verlenging van de schuur tot aan de straat, de vergroting van de twee andere landgebouwen en de afbraak van het kleine nutsgebouw. Mogelijk zijn de ingrepen eerder uitgevoerd. In het laatste kwart van de 20ste eeuw of het begin van de 21ste eeuw wordt de schuur vervangen door een loods.

Ten noordwesten van het erf, boerenhuis. In kern opklimmend tot minimaal laatste kwart 18de eeuw. Bakstenen volume van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder doorlopend zadeldak (rode mechanische pannen) met dakruiter. Witgeschilderd parement boven zwarte plint. Aangepaste muuropeningen op begane grond, vier licht getoogde vensters op halve verdieping. Rechts aansluitend, opkamertravee.

Achterliggende landgebouwen in ruïneuze toestand. Roodbakstenen volumes onder zadeldaken (rode mechanische pannen).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Bovekerke, 1941/1.

Auteurs: Vanneste, Pol