erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
208871
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208871

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Aan de straat gelegen hoeve met 19de-eeuws boerenhuis en schuur uit het interbellum. Het boerenhuis is aan de straat gelegen; achterliggende parallelle schuur, georganiseerd rond een deels begraasd, deels verhard erf met centraal hondenhok.

De site is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Het boerenhuis is weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835) met twee achterliggende parallelle landgebouwen, rechts van de woning een moestuin, links een poel en achter de landgebouwen een ruime boomgaard. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) zijn het boerenhuis en de schuur opgetekend. Circa 1869 wordt volgens het kadaster het woonhuis achteraan een weinig uitgebreid en wordt een vrijstaand bakhuis gebouwd ten zuidwesten van het erf. Het kadaster registreert in 1941 een regeling van overgang terwijl de schets de constructie van het klein nutsgebouw ten oosten en een groter nutsgebouw ten westen toont, tegelijkertijd wordt het achterliggende nutsgebouw verlengd en het bakhuis afgebroken. De exacte bouwdatum van de schuur met geïncorporeerde stalling is dus niet gekend bij het kadaster.

Ten noordwesten van het erf, boerenhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldak (rode Vlaamse pannen) met bewaarde gootlijst op klossen. Verankerde baksteenbouw met witgeschilderd parement boven zwartgeschilderde plint. Links, aanbouw onder lessenaarsdak. Getoogde muuropeningen onder strek, vernieuwd houtwerk.

Ten zuidoosten van het erf, dwarsschuur met geïncorporeerde stalling. Volgens het kadaster in kern daterend van voor 1835 en uitgebreid tot huidig grondplan in 1941 (regeling van overgang). De traditioneel-regionalistische bouwkenmerken zijn echter typisch voor de jaren 1920-1930. Oranje bakstenen volume in regionalistisch geïnspireerde vormgeving. Lang volume onder zadeldak (rode mechanische pannen) met brede dakoverstek en drie laadopeningen met tuitgeveltje. De zijgevels zijn opgevat als tuitgevels met aandaken en muurvlechtingen. Muuropeningen onder rechte strek.

Centraal op het erf, hondenhok, vermoedelijk 19de-eeuws. Witgeschilderde cilindervormige baksteenbouw met per baksteenlaag opgemetst tentvormig dak. Korfboogopening onder druiplijstje.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Bovekerke, 1875/25, 1941/5.

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208871 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.