Arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeidershuizen

Beschrijving

Lage arbeidershuisjes van circa 1900, oorspronkelijk één geheel vormend met nummer 9, en mogelijk ook nummers 1 en 13 (hoger opgetrokken). Op een foto van 1956 is het volledige, ongeschilderde roodbakstenen samenstel onder doorgetrokken pannen zadeldak nog gaaf bewaard. Anno 2008 is nummer 3 nog het gaafst bewaard.

Kadastrale evolutie van nummer 3. In 1861 (mutatie 1864) bouwt "Fransiscus Verduyn, werkman uit Koekelare" een nieuwe smis in de tuin achter een bestaand huis. In 1879 vergroot "Karel Vanhevel-Descamps, herbergier uit Koekelare" de smis en vormt ze om tot landgebouw. In 1880 vergroot dezelfde herbergier het landgebouw en bouwt het gedeeltelijk om tot woonhuis. In 1900 (mutatie 1903) (her)bouwt "Karel Seys-Bossuyt, slachter uit Koekelare" zes huisjes. In 1904 (mutatie 1905) wordt nog een huisje gebouwd.

Nummer 3: rode verankerde baksteenbouw van drie traveeën onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), getoogde muuropeningen onder strek. Bewaard witgeschilderd houtwerk met kruisindeling en grote roedeverdeling, wit en groengeschilderde luiken. Pomp tussen nummers 3 en 5.

Nummer 5: vernieuwd parement, nieuwe Vlaamse pannen.

Nummer 7: witgeschilderde baksteenbouw van twee traveeën onder zadeldak (nieuwe Vlaamse pannen), getoogde muuropeningen onder strek. Bewaard houtwerk met T-indeling en luiken.

Nummer 11: witgeschilderde baksteenbouw van twee traveeën onder zadeldak (rode mechanische pannen), getoogde muuropeningen onder strek. Vernieuwd houtwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1864/54,1879/39,1880/19,1896/21, 1903/32, 1905/29.
  • SEYS R., Koekelare, gisteren en op de drempel van morgen. Een verzameling foto's, prentkaarten en tekeningen, met beknopte historische en andere toelichtingen, Sint-Niklaas, 1987, p. 46 (iconografie).

Auteurs: Vanneste, Pol