Hoeve 't Lavendeehof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Licht achteringelegen hoeve minimaal opklimmend tot de vroege 19de eeuw. Bestaande uit een boerenhuis met aanpalende stal en haakse vrijstaande schuur, gegroepeerd rondom een begraasd erf. Toegankelijk via een gekasseide oprit (recht tegenover Lavendee). Zogenaamd "'t Lavendeehof".

Huidig gebouwenbestand is reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835), gelegen in een boomgaard met een moestuin aan de straatkant. Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Circa 1927 wordt de aanpalende stal uitgebreid tot de breedte van het woonhuis, wordt de schuur verlengd en wordt het kleine nutsgebouwtje vervangen door een zelfde volume ten oosten van het woonhuis. Voor 1932 worden woonhuis en aanpalende stal kadastraal verenigd en wordt een klein nutsgebouw opgetrokken haaks op de schuur.

Ten noordwesten van het erf, boerenhuis, gebouwd vóór 1835. Laag volume van vijf traveeën onder zadeldak (blauwe mechanische pannen) + nutsgebouwtje van twee traveeën onder lessenaarsdak. Verankerde baksteenbouw afgewerkt met vlakke baksteenfries onder gootlijst. Wit geschilderd parement boven grijs geschilderde plint. Deur in vlakke omlijsting van grijs gesmoorde klompjes, bovenaan lijstjes in felrode baksteen. Aangepaste muuropeningen, vernieuwd houtwerk.

Links aanpalend bij het boerenhuis, stalling. Kern van vóór 1835, verbreed in 1927. Verankerde rode baksteen onder zadeldak (rode Vlaamse pannen). Stalvensters onder betonlateien.

Ten zuidoosten van het erf, dwarsschuur. Verankerde, gele baksteenbouw onder zadeldak (blauwe mechanische pannen). Centrale dwarsdoorrit met strokenpoort, links twee deuropeningen. Pomp voor de schuur.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare 1929/1, 1942/4.

Auteurs: Vanneste, Pol