erfgoedobject

Kapel van de Mokker

bouwkundig element
ID
208803
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208803

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel van 1876
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Kapel van de Mokker
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen bij nummer 25 op het gehucht "De Mokker".

Geschiedenis

In 1876 (1877 volgens het kadaster) wordt de kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes aan de Westmeetstraat ingewijd, opdrachtgever is de familie Hosten-Lagacie. In een verslag worden de huisjes op "De Mokker" omschreven als "leemen huizekens en kotjens". Tot in 1930-1931 geldt de kapel als een bedevaartsoord.

Beschrijving

Kapel op rechthoekige plattegrond. Gele baksteenbouw boven geelgeschilderde gecementeerde plint, gevat onder zadeldak (blauwe Vlaamse pannen). Straatgevel afgelijnd door baksteenband en aandak, veelzijdig torentje met spits en kruisbekroning. Spitsbogige toegang in een geprofileerde omlijsting met druiplijst (roodgeschilderde steentjes). In het gevelveld, vierlobbige tekening in rood geschilderde steentjes. In de zijgevels, telkens twee spitsboogvensters in een omlijsting van roodgeschilderde baksteentjes. Tegen de achtergevel, muurdam, waartegen kleine Lourdesgrot.

Eenvoudig bepleisterd en geschilderd interieur, spitstongewelf. De bidruimte is van het altaar gescheiden door een laag ijzeren hekwerk. Altaar met diverse beelden en beschilderde grotimitatie met beeld Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1884/2.
  • ARREN R., HEUS J., Onderwijs in Koekelare 19de eeuw, in Spaenhiers. Jaarboek, jg. 11, 2003, p. 168-169.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Koekelare, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, s.p.
  • TRIO F., De Mokkerkapel te Koekelare 100 jaar, in Mandeldal, jg. 2, 1977.

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel van de Mokker [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208803 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.