• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

In kern mogelijk 18de-eeuwse hoeve (zie weergave op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778)), in het begin van de 19de eeuw nog bestaande uit een woonhuis en een groot en kleiner landgebouw (zie primitief kadasterplan (circa 1835)), waarvan het woonhuis wordt uitgebreid in 1879 in opdracht van Carolus Van Tieghem uit Mariakerke.

Hoeve gelegen op het einde van het zijtracé; onverhard erf, deels in grind en deels met grasperken. Haaks op elkaar geplaatst woonhuis en landgebouw van verankerde, bruine baksteen onder zadeldaken met mechanische pannen. Boerenhuis, mogelijk met 18de-eeuwse kern maar uitgebreid met een stalvleugel in de 19de eeuw. Voorgevel voorzien van gecementeerd parement met imitatievoegen en plint. Licht getoogde openingen met bewaarde duimen en 20ste-eeuws houtwerk. Stalvleugel met smalle deuropeningen. Omlooppad. Door begroeiing slechts deels zichtbaar landgebouw.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1879/44.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie