Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Beschrijving

De school met bijhorende onderwijzerswoning, gelegen op de hoek van de Ferdinand Kinnenstraat en de Koningin Astridlaan, werd ontworpen door F. Symons (Elsene). Kadastraal ingetekend in 1914, waarschijnlijk inclusief de ommuring. De schoolvleugel aan de Koningin Astridlaan en de onderwijzerswoning aan de Ferdinand Kinnenstraat vormen een L-vormig geheel dat een speelplaats, met toegang tussen beide gebouwen en gelegen ten zuiden van de onderwijzerswoning, afschermt van de straat. Tegen beide gebouwen zijn recentere lagere toevoegingen geplaatst, ten behoeve van de huidige functie als (onder andere) vredegerecht.

De onderwijzerswoning (Ferdinand Kinnenstraat 76) is een vrijstaande woning met neotraditionele reminiscenties, die echter als halfvrijstaande woning werd ontworpen (zie links blinde zijgevel – wachtgevel – en dakvorm). Onderkelderde baksteenbouw op deels natuurstenen, deels breukstenen sokkel, van drie traveeën en twee bouwlagen onder gecombineerde bedaking met mechanische pannen. Contrasterend materiaalgebruik met witte baksteen en hardsteen voor muurbanden, ontlastingsbogen van de vensters en voor de deuromlijsting.

De vensters met lekdrempels van blauwe hardsteen zijn gevarieerd uitgewerkt: kruisvenster, vensters onder strekse boog, rondboog, en rechthoekige vensters in de achtergevel. Het schrijnwerk is overal vernieuwd. Op de borstwering twee art-nouveaugetinte sgraffitopanelen met de opschriften "Ecole communale Crainhem-Stockel" en "Gemeenteschool Crainhem-Stockel". Het gebouw is aan het inkomportaal gesigneerd "F. Symons = _ Architecte = Ixelles =" en in de rechterhoek "F. Capele = Entrepreneur Braine L Alleud". Aflijnende houten kroonlijst op modillons.

De klassenvleugel is een verankerd bakstenen volume op rechthoekige plattegrond van één bouwlaag onder zadeldak met mechanische pannen, evenwijdig aan de straat en gevat tussen aandaken met natuurstenen top- en schouderstukken op consoles. De gecementeerde, blinde straatgevel werd beschilderd met een middeleeuws tafereel, gesigneerd en gedateerd "Capart Vaes Pinxit 1982 1994". De gevel aan de speelplaatszijde wordt gemarkeerd door witgeschilderde muurbanden en is opengewerkt door per drie gekoppelde ruime vensters (maximale lichtinval) met tussenstijlen. Lateien in de vorm van I-balken, hardstenen lekdrempels, bewaard schrijnwerk. Onder de vensters zijn – nu gedichte – verluchtingsroosters aangebracht. Centrale deurtravee met dakkapel onder afgewolfd dak in de as.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Kraainem, Sectie B, 1914/12.

Bron: THOMAS H. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Kraainem, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB11, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Thomas, Hans