Gedenkstenen voor de gesloopte gemeenteschool

Beschrijving

Drie gedenkstenen voor de gemeenteschool die in 1982 gesloopt werd en voor de "residentie Schoolpand" naar ontwerp van architect John D'Hollandere (Koekelare) die in 1988 in de plaats kwam. Het gebouw kreeg vóór de afbraak nog uiteenlopende functies (onder meer muziekschool, toneelzolder, jeugdhuis, arsenaal van de Civiele Bescherming). Voor de geschiedenis van het onderwijs in Koekelare verwijzen we naar de historische inleiding.

De oude gedenksteen verwijst naar de (her)bouw van de de gemeenteschool in 1869, dit naar een ontwerp van provinciaal bouwmeester Pierre Buyck (Brugge, 1805-1877) die in 1868-1873 ook de gemeenteschool van het naburige Bovekerke ontwierp. Rechthoekige hardstenen gedenkplaat in 1988 ingewerkt in een muurtje ter hoogte van het nieuwe schoolpand. De bovenkant is halfrond uitgewerkt voor het wapenschild van Koekelare, geflankeerd door voluten. Inscriptie: "DEZE GEMEENTE SCHOOL OPGERICHT IN 1828 IS HERBOUWD IN 1869 TYDENS HET BESTUUR VAN M.M. RT DE SNICK BURGMEESTER (…)".

Nieuwe gedenksteen "HIER STOND DE GEMEENTESCHOOL GEBOUWD IN 1828 HERBOUWD IN 1869 OPGETROKKEN IN 1921 AFGEBROKEN IN 1982".

Nieuwe gedenksteen met tekening van klaslokaal en opschrift "RESIDENTIE SCHOOLPAND 11 NOVEMBER 1988 (…)".

• ARREN R., HEUS J., Onderwijs in Koekelare 19de eeuw, in Spaenhiers. Jaarboek, jg. 11, 2003, p. 87-211.
  • DEREEPER T., Koekelare in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, prentkaart 5, 6.
  • SEYS R., Koekelare, gisteren en op de drempel van morgen. Een verzameling foto's, prentkaarten en tekeningen, met beknopte historische en andere toelichtingen, Sint-Niklaas, 1987, p. 60 (iconografie).

Auteurs: Vanneste, Pol