Spoorauto Kamieltje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Spoorauto Kamieltje

Beschrijving

Spoorauto of mazouttram, zogenaamd "Kamieltje" met open wagon voor goederenvervoer (steenkolen, suikerbieten, zand, melkkruiken). Op de plaats van de oude herberg "De tramstatie".

Geplaatst begin jaren 1990, ter herinnering aan het tramverkeer en met de bedoeling om het toerisme te promoten (voor de geschiedenis van de tramlijn Brugge-Koekelare-Leke wordt verwezen naar de straatinleiding en de voormalige tramstatie). Deze mazouttram werd in 1991 gevonden in een opslagplaats in Kuringen (Hasselt). Restauratie door het Koninklijk Technisch Atheneum. Deze tram van het type ART 96 (Auto-Rail Tractor) reed oorspronkelijk tussen Leuven en Tienen. Vervangt hier het Koekelaarse Kamieltje van het type AR.251. Tevens wordt een open wagon gerestaureerd.

Gedenkplaat met tekst: "AAN DE KOEKELAARSE JEUGD! OP DEZE PLAATS WAS DE BEDDING VAN DE TRAMLIJN BRUGGE-KOEKELARE-LEKE. DE STOOMTRAM WERD OP 20.03.1910 IN GEBRUIK GENOMEN. OP 28.11.1932 VERVANGEN DOOR "SPOORAUTO" OF "KAMIELTJE". SINDS 19.03.1951 VERVANGEN DOOR "BUSDIENST" "KAMIELTJE" WERD IN DE K.T.A. KOEKELARE GERESTAUREERD ONDER LEIDING VAN (…). SPOOR EN DWARSLIGGERS AANGEBRACHT DOOR FIRMA FRATEUR-DEPOURCQ BOOM."

Wapenschild van Koekelare in blauwe hardsteen, wellicht gerecupereerd uit balustrade.

• ARREN R., SEYS R., Per tram de geschiedenis van Koekelare in en uit, Koekelare, 1993, p. 61-66, 83-88.

Auteurs: Vanneste, Pol