erfgoedobject

Hoeve in U-vorm

bouwkundig element
ID
208707
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208707

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in U-vorm
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Licht achterin gelegen hoeve, als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1835), met een U-vormige opstelling van losse bestanddelen, gelegen op een erf met boomgaard. Op dat moment is Engelbertus Deschieter (Gent) eigenaar en is de hoeve nog aan een bocht van de weg gelegen. In 1878 is "Weduwe Carolus Decroeser de Berges-Van Hoobrouck de Mooreghem, uit Moregem" eigenaar. In 1876 vergroting van het woonhuis, afbraak van een landgebouw aan de zuidoostzijde van het perceel, bouw van drie andere landgebouwen, twee aan de noordwestzijde één aan de noordoostzijde (dit is de nog bewaarde dwarsschuur met houten beplanking), demping van een poel. In 1884 wordt het huis nogmaals vergroot. In 1889 wordt de bocht waaraan de hoeve gelegen is weggewerkt, de rechte steenweg komt nu ten oosten van de hoeve te liggen. In 1891 (Paul Vancaloen de Basseghem-De Neve de Roden, eigenaar uit Koolkerke) grenswijzigingen, incorporatie van het oude, bochtige tracé bij de hoeve. In 1911 worden een aantal nutsgebouwen herbouwd.

De erfoprit aan de straat wordt gekenmerkt door een ijzeren hek tussen twee roodbakstenen hekpijlers, vermoedelijk daterend uit het einde van de 19de eeuw (na 1889 wanneer de hoeve achterin komt te liggen). De linker pijler met een mijterbogig, beglaasd heiligennisje.

Ten noordoosten van het erf, een dubbele dwarsschuur van circa 1876. Lang volume onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), met beplankte lange gevels, twee hoge poorten. Bakstenen zijgevels, rechts met getorst topstuk, links met staldeuren en lichtgleuven.

De rest van de hoeve heeft een verbouwd karakter.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1878/7, 1885/4, 1889/5, 1891/3, 1911/39.

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Informatie verkregen van IOED Polderrand (oktober 2018): het hekken is inmiddels verwijderd, de hekpijlers zijn bewaard.

Auteurs: Sys, Annelien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve in U-vorm [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208707 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.