Dorpswoningen uit het interbellum

Beschrijving

Woonhuis van 1929 (nummer 31) en woon-winkelhuis van 1931 (nummer 33). Nummer 31 is gebouwd voor slachter Odile Bossuyt-Depoorter uit Koekelare, vermoedelijk één van de zogenaamde "kutsers" (zie historische inleiding); nummer 33 voor de familie Decru-Depoorter.

Nummer 31: breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauwe geglazuurde mechanische pannen) met bewaarde kroonlijst op klossen boven bloktandfries. Parement van rode baksteen met gebruik van blauwe hardsteen voor plint, diamantkoppen en cordonlijst. Gevel verticaal geleed door middel van gevelhoge vlakke pilasters in penanten, horizontale belijning door doorgetrokken onderdorpels op verdieping. Segmentbogige muuropeningen onder strekken met centrale diamantkop. Bewaarde ramen met verticale indeling, deels beglaasde paneeldeur met gietijzeren grille.

Nummer 33: breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauw geglazuurde mechanische pannen) met bewaarde kroonlijst op klossen en modillons boven bloktandfries. Roodbakstenen parement boven blauwhardstenen plint. Gevel verticaal geleed door middel van gevelhoge vlakke pilasters op hoeken en tussen werkhuisgedeelte, horizontale belijning door doorgetrokken onderdorpels op verdieping. Muuropeningen onder betonlateien met afgeschuinde hoeken. Begane grond voorzien van recente winkelpui, bewaarde deels beglaasde poort, overig houtwerk niet zichtbaar tijdens het veldwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen,  207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1929/18, 1932/36.

Auteurs: Vanneste, Pol