Kapel van de Kastanje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel van de Kastanje

Beschrijving

Gelegen bij de erftoegang van hoeve nummer 203. Dankkapel van 1922, toegewijd aan Onze-Lieve Vrouw van eeuwigdurende bijstand (zie gevelsteen). Het kadaster geeft de bouw weer in de mutatieschets van 1926, in samenhang met Moerestraat nummer 201 (straatinleiding).

Kapel op rechthoekige plattegrond. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (kunstleien), gevat tussen trapgevel (straatzijde) en aandak. Geprofileerde spitsbogige toegang. In de zijgevels, rechthoekige venstertjes en oculi.

Interieur. Cementtegelvoer, bidruimte met bidbanken. Het altaar is betegeld met centraal een dito kruis, erboven betraliede spitsboognis afgelijnd door tegels. Beeld Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1926/48 (Moerestraat nr. 201).
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Koekelare, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, s.p.
  • DEGRYSE H., Cahier over kapelletjes, s.d., documentatie in map 02B-01F Koekelare diversen 4, documentatiecentrum Spaenhiers.

Auteurs: Vanneste, Pol