Hoeve in U-vorm

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in U-vorm

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve. Erftoegang aan de straat met ijzeren hekwerk (ook manspoortje) tussen betonnen pijlers, erflinde.

De hoevesite is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1835). De hoeve is dan nog compleet omgeven door landerijen, de Moerestraat is nog niet aangelegd. U-vormige opstelling van de losse bestanddelen, ten zuiden boerenhuis, ten oosten daarvan bakhuis. Circa 1862 wordt het deel van de Moerestraat aangelegd waarlangs de hoeve nu gelegen is. Bij de mutatie van 1865 wordt een nog bewaard nutsgebouwtje met houten beplanking gebouwd.

Ten zuiden van het erf, roodbakstenen boerenhuis onder zadeldak (blauw geglazuurde pannen), in kern reeds aangeduid op het primitief kadasterplan. Ten oosten van het boerenhuis, klein nutsgebouw (circa 1865) in stijl- en regelwerk met houten beplanking, onder een zadeldak (rode Vlaamse pannen). Ten oosten hiervan, bakhuis in kern reeds aangeduid op het primitief kadasterplan. Witgeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (rode mechanische pannen), het ovenhuisje is afgebroken.

Ten noordoosten van het erf, roodbakstenen, verankerde dwarsschuur onder zadeldak (rode mechanische en Vlaamse pannen), in kern reeds aangeduid op het primitief kadasterplan. Een deel van de schuur of een aansluitende stal is afgebroken ten voordele van de uitbreiding van een andere stal. Korfbogige schuurpoort geflankeerd door asemgaten, rechts aardappelkelder.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1862/6,1867/15, 1942/61.

Auteurs: Vanneste, Pol