Huis 't Kapelleke en beluik

Beschrijving

Zogenaamde "'t Kapelleke", breedhuis van twee bouwlagen, heden vier traveeën, met zadeldak waarop rechts een haaks zadeldak aansluit (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw, doch met latere aanpassingen. Heden verankerde en gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen, muurankers met kram en krul. In de eerste helft van de 20ste eeuw gewijzigde rechthoekige muuropeningen, houten gootlijst.

Witgeschilderde, neogotische houten muurkapel uit de tweede helft van de 19de eeuw, tussen de derde en vierde travee, met gestoffeerd beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind, tussen twee lantaarns. Twee rechtertraveeën met verankerde en deels bepleisterde bakstenen achterpuntgevel.

Achter smalle overbouwde toegang (welke nog moerbalken op geprofileerde sloffen met Christusnagels en een deel van een zandstenen vensteromlijsting der oudere voorbouw toont) bevindt zich een eenzijdig (linkerzijde) bebouwd steegbeluik, loodrecht op de straat (1851). Woningen van twee bouwlagen, twee traveeën (spiegelbeeldschema) onder zadeldak (pannen). Heden rechthoekige openingen op hardstenen dorpel, in tijdens de 20ste eeuw gecementeerde gevel.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent.

De straatgevel is heden egaal gecementeerd en de muuropeningen zijn aangepast.